Респіратори як засіб індивідуального захисту - АкваМаркет

Респіратори як засіб індивідуального захисту


Під час пандемії коронавірусу попит на засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) стрімко зріз і призвів не лише до дефіциту продукції, а й до необгрунтованого зростання цін. Але чи варто піддаватися паніці і скуповувати все, що дозовано з’являється на ринку?! Давайте детально з’ясуємо,  на що варто витрачати гроші і що дійсно нас захищає від вірусу?

Найбільш дефіцитним товаром з початку поширення коронавірусу стали медичні маски. І хоча більшість лікарів на чолі з ВОЗ невпинно повторювали, що маска потрібна лише для хворих, оскільки вона допомагає захистити оточуючих під час кашлю або чихання, - саме маски першими зникли з продажу по всій країні.

Що треба знати про маски?

Маска медична складається з трьох шарів нетканного полотна і допомагає мінімізувати поширення інфекції від носія до оточуючих. Тривалість носіння маски складає до 2 годин, після чого її необхідно замінити. Повторному використанню маска не підлягає. Якщо говорити про захист проти вірусу, то від маски він мінімальний, оскільки вона нещільно прилягає до обличчя і не забезпечує необхідний бар’єр. Але наявність маски як мінімум допомагає не чепати обличчя руками, що є дуже важливим фактором під час профілактики коронавірусу.

Респіратори

У період вірусної пандемії не менш популярними стали респіратори, які направлені на захист органів дихання від шкідливих газів, парів, аерозолів та пилу. Основна функція респіраторів – транспортування очищеного для дихання повітря.

Класифікація респіраторів

Для надійного захисту органів дихання потрібно правильно обрати респіратор не лише за рівнем захисту, а й за індивідуальними особливостями. Але про все по черзі.

Однією з основних характеристик респіратора є клас захисту, який вказує на здатність утримувати шкідливі речовини в фільтрі. Згідно з європейськими стандартами, респіратори поділяються на три класи (відповідно до показників гранично допустимої концентрації (ГДК) шкідливих речовин в приміщенні):

  • Респіратори 1 класу (FFP1) – використовуються в приміщеннях з ГДК до 4 мг/м3, затримуючи до 80% пилу, рідких і твердих аерозольних часток. Тривалість використання: 4-8 годин. Колір клапана: білий або жовтий;
  • Респіратори 2 класу (FFP2) - використовуються в приміщеннях з ГДК до 12 мг/м3, затримуючи до 94% різноманітних домішок. Тривалість використання: 6-8 годин. Колір клапана: синій;
  • Респіратори 3 класу (FFP3) - використовуються в приміщеннях з ГДК до 30 мг/м3, затримуючи до 99% шкідливих для людини домішок. Тривалість використання: 8-10 годин. Колір клапана: червоний.

 Важливо: Якщо на респіраторі немає маркування – використовуйте його як FFP1.

Як правильно підібрати респіратор?

Підбір респіратора за розміром здійснюється за результатами вимірювання висоти обличчя (відстань між точкою найбільшого заглиблення перенісся і найнижчою точкою підборіддя). Усього існує 3 розміри респіраторів: 1 – для висоти обличчя до 109 мм; 2 – від 110 до 119 мм; 3 – 120 мм і більше.

Правила примірки респіратора:

— вийняти респіратор з пакета і ретельно оглянути його на предмет цілісності;
— розмістити респіратор на обличчі так, щоб підборіддя і ніс були всередині нього;
— відрегулювати прилягання смужок кріплення (одна має проходити через тім’яну область, інша – через потиличну);
— притиснути кінці носового затиску до носа;
— перевірити щільність прилягання респіратора до обличчя. Для цього необхідно щільно закрити долонею отвір клапана і зробити легкий видих, якщо по лінії прилягання до обличчя повітря не виходить, а маска лише злегка роздувається, значить респіратор герметичний.

Варто зазначити, що на герметичність респіратора можуть впливати окуляри, борода і вуса.

Під напівмаскою респіратора може накопичуватися волога. Вона видаляється через клапан при нахилянні голови.

Запамятайте: Маска фільтрує повітря на видиху, а респіратор фільтрує те, що Ви вдихаєте, тому їх дія абсолютно протилежна.

Бережіть себе!