Свято Маковія
Щороку, 14 серпня, ми відзначаємо свято Маковія або Спас на воді.
Свято Маковія і звідки воно походить?
Свято Маковія з’явилося ще в ІХ ст і прийшло до нас з Візантії. Воно полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. За допомогою хреста освячували воду. Звідси й назва Спас на воді.
У народі свято 14 серпня називають “Маковея” або “Маковій”. У цей день українки виносили на город зібраний мак, щоб його просіяти. Мак мав в українській культурі сакральне значення, як насіння, що захищає від нечистої сили. Тому маком-видюком обсипали дім, щоб його оминали відьми й інша нечисть.
Ще одна назва – Спас на воді. У цей день святили воду в колодязі. Зазначимо, що назва Перший Спас або Медовий Спас характерні для росіян – наші пращури так це свято не називали.
Маковія – це православне свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, яке відзначають у перший день Успенського посту 14 серпня.
Свято пов’язане із вшануванням пам’яті семи братів-мучеників Маккавеїв та їхньої матері Соломонії, а також праведного Єлеазара.
Справа в тому, що у 166 році до р.х. за указом сирійського царя в Єрусалимі та всій Юдеї запроваджувалися язичницькі звичаї. Проте праведний Єлеазар, Соломонія та її сини не хотіли вклонятися язичницьким богам. 90-річний Єлеазар за свою віру був засуджений на муки й страчений. Мученицькою смертю загинули і сім братів Маккавеїв, учні Єлеазара, — Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Евсевон, Адим та Маркел.
Соломонія бачила смерть кожної своєї дитини. Коли залишився останній наймолодший син, то тиран запропонував Соломонії вмовити сина, аби той поступився. Проте Соломонія тільки укріпила сина в вірі. Він був закатований. Після смерті всіх дітей мученицьку смерть прийняла і сама Соломонія.
Даний приклад надихнув інших мешканців повстати проти жорстокої тиранії і повалити зрештою режим.
У ХХІ столітті Україна також повстала проти кровожерливої держави-терориста – росії. Народ згуртувався, як насіння в маковій голівці, і повстав проти спільного ворога, щоб раз і назавжди його придушити.
Українці, ми нація з багатою і самобутньою історією, а також з великим і світлим майбутнім! То ж тримаймося разом до кінця, віримо в ЗСУ та Україну!
Все буде Україна!
Бережемо традиції та готуємо святкову випічку:
МАКОВИЙ ПИРІГ
Інгредієнти для тіста:
- 600 г борошна
- 80 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 4 г солі
- 2 яйця + 1 жовток
- 7 г дріжджів
- 50 мл молока
- 150-200 води
- 60 г масла
Інгредієнти для начинки:
- 300 г тертого маку
- 150 г цукру
- 1 білок
- Горіхи, родзинки за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
- Дріжджі розтираємо з цукром, додаємо 50 мл теплого молока і залишаємо на 15 хв. Борошно просіюємо з сіллю, змішуємо з ванільним цукром.
- Яйця та жовток перемішуємо з дріжджовою сумішшю, додаємо до борошна і вимішуємо тісто, вливаючи 200 мл води. Тісто має бути досить м'яким. На цьому етапі додаємо розм’якшене масло, вимішуємо. Накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити на 1,5 -2 години.
- Перетертий мак ретельно змішуємо з цукром та білком. Якщо використовуємо горіхи та родзинки, підмішуємо і їх.
- Розкачуємо тісто в прямокутний пласт товщиною 5-7 мм, викладаємо на нього начинку і згортаємо в рулет. Гострим ножем розрізаємо рулет вздовж навпіл і переплітаємо 2 половинки між собою, тримаючи їх зрізом догори. Виріб викладаємо на деко і даємо йому підійти 40 хв.
- Випікаємо пиріг 15 хв при 200 градусах. Температуру духовки зменшуємо до 180 градусів і випікаємо до готовності.